Per què prendre sucs verds?

  • 10/08/2016

Últimament sentim molt a parlar de sucs i batuts verds, ja sigui perquè ens arriben imatges i notícies de famoses amb aquestes begudes a la mà, o perquè cada vegada més metges i nutricionistes recomanen prendre’n, o també perquè a Internet trobem molts programes de desintoxicació a base de sucs o batuts verds.

Però què són exactament? Per què s’han d’incorporar a la dieta? Tenen cap contraindicació? Un suc verd és un tipus de beguda ideal per prendre en dejú, ja que és una manera de transportar molts nutrients directament a la sang i d’oxigenar-la ràpidament sense haver-la de digerir, ja que no té la fibra. Com que va directament a la sang, és com si no estiguéssim menjant, però sí nodrint-nos. El suc, doncs, no es consideraria un esmorzar en si, sinó una hidratació i una dosi fantàstica i increïble de nutrients per començar el dia amb energia i esperar unes hores més abans de fer l’esmorzar. Com que un suc no té fibra, ens omple al moment però no atipa i el digerim molt ràpidament; així, depenent de la persona i de la quantitat que en bevem, al cap de trenta minuts o unes quantes hores ja tindrem gana per esmorzar.

PROPIETATS

Aquest tipus de verdures són el grup d’aliments amb evidències més clares pel que fa a la prevenció de diferents patologies, des de les cardiovasculars o les degeneratives, fins a alguns tipus de càncer. A més, contenen molts nutrients fàcils de digerir, vitamines i minerals, proteïnes, fotoquímics, bacteris saludables i ajuden a cremar greixos.

Què contenen les verdures de fulla verda que les fa essencials en qualsevol dieta saludable?

– Clorofil·la. L’estructura molecular de la clorofil·la i l’hemoglobina, la proteïna encarregada de transportar l’oxigen de la sang a totes les cèl·lules del cos, és pràcticament la mateixa.

Alcalinitat . La millor manera de mantenir un PH de la sang saludable (7, 365) i evitar així malalties és menjant aliments molt alcalins, sobretot verdures de fulla verda.

Ferro i vitamina C. Per aprofitar tota la vitamina C de la verdura verda, s’ha de coure poc o menjar crua, tal com ho fem quan prenem sucs i batuts verds.

Antioxidants. Si prenem cada dia un suc o un batut verd tenim una pell més brillant, llisa, il·luminada i jove, i també ens protegim de malalties relacionades amb el deteriorament i l’envelliment cel·lular.

Vitamina K. És necessària per a una salut òssia òptima i una coagulació sanguínia correcta. És el cas de la col, els espinacs, l’enciam, les bledes, el bròquil i les cols de Brussel·les.

Vitamina A. És essencial per a la salut i el manteniment del sistema ossi, la reparació de les cèl·lules de les mucoses, la regeneració de la pell, per a una bona salut ocular i necessària per tenir ungles, dents i cabells ben forts i sans.

Calci: És un mineral vital per a moltes funcions del cos. Tenir-ne poc pot provocar insomni, amnèsia, moviments involuntaris i rampes, entre altres símptomes.

Fibra: Ajuda l’intestí a funcionar bé, a evacuar naturalment, i estimula una absorció dels nutrients més bona.

Quan mengem verdures de fulla verda hem de procurar que siguin ecològiques i tan fresques com sigui possible, perquè perden moltes propietats en contacte amb la calor, quan es cuinen o amb l’aire; per tant, és molt bona idea prendre sucs i batuts, i també acompanyar tots els àpats amb algun tipus de verdura de fulla verda crua.