Les 15 consqüències del consum de sucre sobre la nostre salut

 • 10/08/2016

Fa temps que s’alerta dels danys que suposa per a la salut humana el consum excessiu de sucre. Diversos estudis realitzats per diferents organitzacions i països coincideixen a destacar les 15 pitjors conseqüències de prendre massa sucre, informa el portal ‘Business Insider’.

 1. Deteriorament de les cavitats dentals.

  Els responsables del deteriorament de les dents són els bacteris que s’alimenten dels sucres simples, els anomenats monosacàrids, i produeixen l’àcid que al seu torn destrueix l’esmalt dental, ha explicat Carole Palmer, professora de l’Escola de Medicina Dental de la Universitat Tufts (EUA) al periòdic ‘The New York Times’.

 2. Gana descontrolada.

  Els científics nord-americans han demostrat després de realitzar diversos estudis que la fructosa (un tipus de sucre) influeix en la leptina, una hormona que controla la sensació de gana. El consum crònic de fructosa provoca resistència a la leptina, la qual cosa contribueix al fet que una persona perdi el control sobre el gana, indica ‘Business Insider’.

 3. Augment de pes.

  Diversos estudis manifesten que els menjars rics en sucres també són rics en calories, però tenen poca capacitat per saciar la gana. Contràriament, els productes que contenen pocs sucres contribueixen al fet que l’organisme experimenti canvis. Segons ells, a les persones que desitgen perdre pes se’ls aconsella començar per reduir el consum d’aliments alts en sucre, encara que els científics també coincideixen que l’obesitat és una malaltia multifacètica i que no solament el consum excessiu de sucres contribueix al seu desenvolupament.

 4. Necessitat de més insulina.
  Els sucres fan que l’organisme exigeixi més insulina, una hormona que s’encarrega de transformar els aliments en energia. Una vegada augmentat el nivell d’insulina, provoca la resistència de l’organisme cap a aquesta, de manera que en la sang comença a formar-se glucosa, el factor principal que desencadena l’obesitat, informa el portal Diabetes.co.uk.
 5. Diabetis.

  El principal factor causant de la diabetis és el consum de refrescs, begudes energètiques, gasoses i llimonades. Les persones que consumeixen diàriament una o dues llaunes d’aquestes begudes corren un risc molt més alt de desenvolupar malalties com la diabetis de tipus 2.

 6. Obesitat.

  A part de la diabetis, el consum de refrescs, en ser rics en sucre, també provoca l’augment de pes.

 7. Esteatosis hepàtica o fetge gras.

  La raó per la qual el fetge es veu sobrecarregat és que és l’únic òrgan responsable de metabolitzar la fructosa; per això, com més fructosa s’acumuli més treball hi haurà pel fetge. L’excés de fructosa porta el fetge a desenvolupar esteatosis hepàtica fins i tot en persones que mai han abusat de les begudes alcohòliques.

 8. Càncer de pàncrees.

  El càncer de pàncrees, un dels càncers més mortífers, pot ser conseqüència del sobreconsum de sucre.

 9. Insuficiència renal crònica.

  La malaltia renal crònica és una pèrdua progressiva i irreversible de les funcions renals. Encara que la incidència del sucre en el sorgiment d’aquesta malaltia sigui una hipòtesi, l’estudi realitzat per David A. Shoham, de la Universitat Loyola Chicago (EUA), ha revelat que el consum de refrescs rics en sucre podria causar albuminúria. La albuminúria és un procés patològic manifestat per la presència d’albúmina (una proteïna) en l’orina, la qual cosa evidencia fallades en el funcionament dels ronyons.

 10. Hipertensió arterial.

  El consum diari de 74 grams de sucre (fructosa) podria estar relacionat amb el risc de patir hipertensió arterial, segons l’estudi realitzat per Diana I. Jalal, de la Universitat de Colorit (EUA).

 11. Malalties cardiovasculars. 

  L’estudi realitzat pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (EUA), que van investigar la reacció d’11.733 persones a la recepció de calories provinents del sucre, ha revelat la relació existent entre el consum de sucre i el risc d’aparició de malalties cardiovasculars.

 12. Addicció.

  Estudis realitzats en rates han demostrat que el consum de molts sucres provoca addicció en els animals, encara que encara no s’ha comprovat si aquesta addicció també es desenvolupa en els éssers humans.

 13. L’obesitat i la diabetis provocades pel sobreconsum de sucre són els causants principals del desenvolupament de la disfunció cognitiva i la malaltia d’Alzheimer. Un estudi en humans ha revelat que l’alt nivell de fructosa pot estar relacionat amb l’empitjorament de la memòria i la reducció de l’activitat de l’hipocamp.
 14. Malnutrició.

  Les persones que extreuen el 18% de les seves calories del consum de sucre sofreixen deficiències d’elements imprescindibles per a la salut com l’àcid fòlic, calci, ferro i vitamina A i C.

 15. Gota.

  Un estudi realitzat en 2008 pel doctor nord-americà Hyon K Choi va revelar que el consum de refrescs i fructosa poden causar gota, una malaltia produïda per l’acumulació d’àcid úric en diferents parts del cos, especialment en les articulacions, teixits tous i ronyons.